3 Στρατηγικές προϋπολογισμού για διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας

3 Στρατηγικές προϋπολογισμού για διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας

Oktober 2, 2022 0 Von admin

Έχετε ζητήσει συμβουλές προϋπολογισμού. Δεν υπάρχει ένας προϋπολογισμός για να τα κυβερνά όλα, γι‘ αυτό ας εξετάσουμε τρία στυλ που είναι χρήσιμα για διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας. Δείτε το βίντεο ή διαβάστε περισσότερα παρακάτω!

#1 Παρακολούθηση κάθε πένας όταν είστε τόσο ξεχασιάρηδες που απλά δεν είστε σίγουροι πού πάνε τα χρήματά σας

Το Tracking Every Penny, ή TEP, είναι ακριβώς όπως ακούγεται. Κάθε φορά που κάνετε μια αγορά ή πληρώνετε έναν λογαριασμό — γράφετε ακριβώς πόσα ξοδέψατε και, το πιο σημαντικό, σε τι ξοδέψατε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σημειώσεις στο τηλέφωνό σας, ένα φυσικό σημειωματάριο, ένα υπολογιστικό φύλλο excel — δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αρκεί να γράφετε κάθε μέρα πόσα ξοδέψατε και τι αγοράσατε.

Το θέμα του TEP είναι να μπορείτε να κοιτάξετε πίσω μετά από μερικές εβδομάδες και να παρατηρήσετε τάσεις για τις οποίες μπορεί να μην γνωρίζετε. Εάν οι αγορές σας δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας ή είναι ασυνείδητες και συνηθισμένες — τότε ήρθε η ώρα να τις απορρίψετε!

Η παλιά μου συγκάτοικος χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο για να αποκαλύψει ότι ξόδευε 3 $ σε εμφιαλωμένο νερό κατά τη διάρκεια των καθημερινών ταξιδιών της στα Starbucks για να βγει από το γραφείο. Ούτε ένα latte — εμφιαλωμένο νερό. Απέρριψε τη συνήθεια των Starbucks και άρχισε να πηγαίνει μια βόλτα κάθε μέρα. Έβαλε 60 $ πίσω στον μηνιαίο προϋπολογισμό της.

#2 Η μέθοδος φακέλου: Σας αρέσουν ή χρειάζεστε αυστηρούς κανόνες και δομή

Αυτό είναι το στυλ που έπαιρνα τον έλεγχο όταν κέρδιζα μόλις 23.000 $ τον πρώτο χρόνο μου στη Νέα Υόρκη.

Η μέθοδος φακέλου είναι ιδανική για να προσπαθήσετε να αποπληρώσετε επιθετικά το χρέος ή να περιορίσετε τις παρορμητικές αγορές, επειδή ορίζει πολύ αυστηρές κατηγορίες δαπανών για εσάς κάθε μήνα. Στην παραδοσιακή έκδοση, χρησιμοποιείτε πραγματικούς φακέλους για να αντιπροσωπεύσετε κάθε μία από τις κύριες κατηγορίες δαπανών σας. Για παράδειγμα: Ενοίκια + Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, Χρέη, Αποταμίευση, Τρόφιμα, Μεταφορές και Οικιακά είδη. Στη συνέχεια, εξετάζετε το καθαρό σας εισόδημα και αποφασίζετε πόσα πρέπει να μπουν σε κάθε φάκελο για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Για να το κάνετε πραγματικά σωστά, υποτίθεται ότι πρέπει να βάλετε πραγματικά μετρητά σε κάθε φάκελο και στη συνέχεια να τραβήξετε τα μετρητά όταν κάνετε μια αγορά από την εν λόγω κατηγορία. Όταν φύγουν τα χρήματα, έχουν φύγει και δεν μπορείτε να βουτήξετε σε άλλο φάκελο για να αναπληρώσετε το έλλειμμα. Θα σας προκαλούσα να δοκιμάσετε πραγματικά την έκδοση με μετρητά για τουλάχιστον δύο μήνες, αλλά αν αυτό είναι υπερβολικό, τότε εφαρμογές όπως το Mvelopes και το Good Budget είναι σύγχρονοι τρόποι χρήσης του συστήματος φακέλων.

#3 Ο προϋπολογισμός μηδενικού αθροίσματος: Το απρόβλεπτο σε κάνει να αγχώνεσαι

Ο στόχος του προϋπολογισμού μηδενικού αθροίσματος είναι να ζήσει από τα έσοδα του προηγούμενου μήνα. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να το καταφέρετε πραγματικά, αλλά μόλις το κάνετε αυτό σας δίνει πολύ του ελέγχου και είναι εξαιρετικό για όποιον κερδίζει ένα μεταβλητό εισόδημα.

Υπάρχουν 4 κανόνες από το δημοφιλές λογισμικό προϋπολογισμού Zero-Sum: Χρειάζεστε έναν προϋπολογισμό.

  1. Δώστε σε κάθε δολάριο μια δουλειά – Κάθε δολάριο που κερδίζετε ανά μήνα θα πρέπει να κατευθύνεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, παρόμοια με το στυλ φακέλων – εκτός από το ότι δεν χρειάζεται να είναι σε μετρητά σε φακέλους και αντίθετα να γράφεται στο υπολογιστικό φύλλο προϋπολογισμού σας.
  2. Αγκαλιάστε τα πραγματικά έξοδά σας — Καταγράψτε τα ετήσια έξοδά σας, όπως την ασφάλιση του ενοικιαστή, και διαιρέστε το σύνολο με το 12. Στη συνέχεια, αφήνετε αυτό το ποσό στην άκρη κάθε μήνα, ώστε να είστε έτοιμοι να κάνετε την ετήσια πληρωμή σας όταν έρθει η ώρα.
  3. Roll with the punches – Να είστε ευέλικτοι σχετικά με τις κατηγορίες σας γιατί συμβαίνει αλλαγή. Εάν ξοδεύετε υπερβολικά για φαγητό ή λάβετε μια απροσδόκητη πρόσκληση σε μια εκδήλωση, τότε κοιτάξτε να ανακατανείμετε κεφάλαια από άλλη κατηγορία για να αντισταθμίσετε το έλλειμμα.
  4. Ηλικιώστε τα χρήματά σας – Ο στόχος είναι να ξοδέψετε τα έσοδα του προηγούμενου μήνα για τα έξοδα αυτού του μήνα, έτσι ώστε να ξεφύγετε από τον κύκλο μισθοδοσίας σε μισθό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν να χειρίζονται τις αλλαγές στο μεταβλητό εισόδημα.

Αυτό το στυλ είναι προφανώς πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, γι‘ αυτό και λογισμικό όπως το YNAB μπορεί να είναι χρήσιμο ή να διαβάζεις άρθρα ή να συμμετέχεις σε φόρουμ όπως το Reddit σχετικά με τον προϋπολογισμό μηδενικού αθροίσματος.