Όταν πρόκειται για την καριέρα σου, είσαι τηγανίτα ή δέντρο;

Όταν πρόκειται για την καριέρα σου, είσαι τηγανίτα ή δέντρο;

Oktober 3, 2022 0 Von admin

Σε έναν από τους προηγούμενους ρόλους μου, συνήθιζα να οργάνωνα μηνιαίες προσκεκλημένες διαλέξεις για φοιτητές του πανεπιστημίου μου από διάφορους ενεργούς επαγγελματίες στους κλάδους-στόχους τους.

Δούλευα με φοιτητές δημιουργικών μέσων, γι‘ αυτό επικεντρωθήκαμε στο να παρουσιάσουμε το εύρος των διαφορετικών ευκαιριών και πιθανών επαγγελματικών πορειών που υπάρχουν σε κλάδους όπως τα κινούμενα σχέδια, η μουσική, ο κινηματογράφος, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη παιχνιδιών.

Ένας από τους επαγγελματίες που αγόρασα για να κάνω μια ομιλία ήταν κυρίως γραφίστας, αλλά έδωσε μια συμβουλή που ήταν απίστευτα σχετική. Όχι μόνο για τους μαθητές μου, που εισέρχονται σε έναν συχνά ασταθή τομέα εργασίας που βασίζεται στην οικονομία των συναυλιών, αλλά για οποιονδήποτε προσπαθεί να αναπτυχθεί στον σύγχρονο κόσμο της σταδιοδρομίας.

Έθεσε τη συμβουλή της ως ερώτηση:

Όταν πρόκειται για την καριέρα σου, θα γίνεις τηγανίτα ή δέντρο;

Οι μαθητές μου γέλασαν. Μια τηγανίτα; Ενα δέντρο? Τι διάολο ήταν αυτό; Οι σχεδιαστές και οι εμψυχωτές στην αίθουσα έσπευσαν να πειράξουν ότι ήθελαν να είναι κανένα από τα δύο. ήθελαν να είναι δημιουργικοί.

Η προσκεκλημένη ομιλήτριά μας τα πήρε όλα στα μέτρα της και συνέχισε να εξηγεί τη διαφορά μεταξύ των δύο – και ήταν μια πραγματική στιγμή για μένα στο πώς μπορούμε να σκεφτόμαστε τις σταδιοδρομίες, τις δεξιότητες και τις ικανότητές μας.

The Pancake Careerist

Ο πιο τεχνικός όρος για αυτό μπορεί να είναι ειδικός. Αυτοί είναι άνθρωποι που επιλέγουν μια θέση στον τομέα που έχουν επιλέξει και στη συνέχεια την καλύπτουν με ολοένα αυξανόμενη τεχνογνωσία.

Απλώνονται ομοιόμορφα – σαν τηγανίτα – πάνω από την επιλεγμένη θέση τους, και εκεί μένουν, εξελισσόμενοι ως επαγγελματίες σε έναν, ίσως δύο, βασικούς τομείς.

Ο καριερίστας του δέντρου

Μπορεί επίσης να αναφερθείτε σε αυτό ως γενικός, αλλά ένιωσα ότι ήταν λίγο πιο συγκεκριμένο.

Ένα δέντρο είναι κάποιος που έχει έναν πυρήνα – έναν κορμό – δεξιοτήτων και εξειδίκευσης. Από αυτόν τον πυλώνα τροφοδοτούνται μερικοί κλάδοι που συνδέονται με τη βασική τους τεχνογνωσία, αλλά χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους με διαφορετικούς τρόπους.

Αυτό δημιουργεί ποικίλες ροές εισοδήματος για το άτομο και σημαίνει ότι μπορούν να εμπορεύονται τον εαυτό τους σε διαφορετικούς κλάδους όταν χρειάζεται.

Μεγαλώνει σαν δέντρο

Αφού άκουσα αυτήν την ομιλία, συνειδητοποίησα ότι ήμουν σίγουρα μια τηγανίτα για το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου καριέρας. Επικεντρώθηκα στο να οικοδομήσω την εμπειρία και τις γνώσεις μου μόνο στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και αναζήτησα μόνο ρόλους που ευθυγραμμίζονται με αυτό.

Η αλήθεια? Είχα ταραχτεί. Έχω γράψει για αυτό αρκετές φορές, για το πώς μου άρεσε η δουλειά και η βιομηχανία μου, αλλά δεν ένιωθα πάντα ότι με αγαπούσε. Αγωνίστηκα να νιώσω πληρωμένος επαγγελματικά με τους τρόπους που χρειαζόμουν περισσότερο καθώς μεγάλωνα.

Εκείνη την εποχή, έγραφα ήδη στο πλάι και σκεφτόμουν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να εξελιχθώ ως επαγγελματίας, αλλά πάντα κολλούσα στα πράγματα που σχετίζονταν πιο στενά με τον επαγγελματικό μου ρόλο στην εκπαίδευση σταδιοδρομίας.

Αυτή η ομιλία έγινε στην πραγματικότητα ο καταλύτης που βοήθησε να αρχίσω να εξερευνώ και να αναπτύσσω περισσότερα κλαδιά στο δέντρο που είχα φτιάξει για τον εαυτό μου.

Δεν κοίταξα ποτέ πίσω.

Το σπουδαίο με την ανάπτυξη ενός δέντρου καριέρας είναι ότι μπορείτε να αποφασίσετε τι λειτουργεί για εσάς. Μπορείτε να αρχίσετε να αναπτύσσετε έναν κλάδο, να αλλάξετε γνώμη, να αποφασίσετε ότι δεν είναι σωστό για εσάς και να αλλάξετε κατεύθυνση. Και δεν πειράζει γιατί έχετε τον βασικό κορμό των δεξιοτήτων σας στις οποίες μπορείτε να συνεχίσετε να βασίζεστε και να επιστρέφετε, ανεξάρτητα από το τι.

Η μετατροπή της τηγανίτας της καριέρας μου σε δέντρο καριέρας με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι το να αφιερώνω περισσότερο χρόνο σε άλλα πράγματα που με ενδιέφερε όλο και περισσότερο ως επαγγελματίας δεν αφαιρούσε όλη τη σκληρή δουλειά που είχα ήδη κάνει. Θα ήταν πάντα εκεί, και θα μπορούσα πάντα να επιστρέφω σε αυτό όποτε το χρειαζόμουν.

Λοιπόν, είσαι τηγανίτα ή δέντρο;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι καλύτερο ή χειρότερο, αλλά είναι ένα υπέροχο ερώτημα που πρέπει να αναλογιστούμε.

Γνωρίζοντας πώς θέλετε να εξελιχθείτε ως επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να ορίσετε το ρυθμό για την άμεση και μελλοντική επαγγελματική σας πορεία, καθώς και να καθορίσετε τους τύπους στόχων, στόχων και αξιών που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας.

Το να κάνεις καριέρα στη τηγανίτα μπορεί να είναι ωφέλιμο, καθώς θα ξέρεις πάντα τι κάνεις και πού πηγαίνεις. Θεωρώ ότι τα επαγγελματικά πεδία – όπως η ιατρική ή η νομική – είναι κατάλληλα για καριέρες τύπου τηγανίτας. Υπάρχουν καθορισμένες δομές για τα προσόντα, τις διαπιστεύσεις και τα βήματα προς τα εμπρός που μπορείτε να ακολουθήσετε και να συνεχίσετε να εξελίσσεστε ως επαγγελματίας.

Οι καριέρες στο δέντρο μπορεί να ταιριάζουν περισσότερο σε όσους επιδιώκουν ρόλους ανεξάρτητου ή συναυλιακού τύπου οικονομικής δραστηριότητας, όπου μπορεί να χρειαστεί να έχετε μερικά επιπλέον κλαδιά στην επιδρομή για να συνεχίσετε να αναπτύσσεστε. Προς το παρόν, μια καριέρα στο δέντρο μου ταιριάζει καλά καθώς συνεχίζω να εξερευνώ τα πράγματα που με ενδιαφέρουν και πώς μπορώ να τα κάνω να λειτουργήσουν για μένα ως επαγγελματίας.

Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και το να αποφασίσετε ποιο μονοπάτι θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς καθώς μεγαλώνετε την καριέρα σας μπορεί να σας βοηθήσει με μια σειρά σχεδιασμού σταδιοδρομίας και πώς προσεγγίζετε την επαγγελματική ανάπτυξη συνολικά.

Λοιπόν, αναρωτηθείτε, είστε τηγανίτα ή δέντρο; Και, το πιο σημαντικό, ποια θα θέλατε να είστε;

Χμ. Τώρα σίγουρα λαχταρώ τηγανίτες.