Τι με δίδαξε η ομιλία στο TED

Τι με δίδαξε η ομιλία στο TED

März 23, 2020 0 Von admin

Προς το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, ένα ζεστό απόγευμα του Αυγούστου, καθόμουν μπροστά σε έναν θαυμαστή στο γραφείο μου και έβλεπα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ήμουν ενδιάμεσα σε ταξίδια, φρόντιζα για κάποιες εργασίες διαχειριστή πριν ετοιμαστώ να φύγω για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Άνοιξα τα εισερχόμενά μου το πρωί για να δω ένα νέο μήνυμα που εμφανίζεται με τη γραμμή Θέμα: «Πρόσκληση TED».

Διάβασα το email με μάτια ορθάνοιχτα από δυσπιστία. Είχα μάθει σε αυτό το σημείο στη δημιουργική μου καριέρα ως ελεύθερος επαγγελματίας να μην ενθουσιάζομαι πολύ με τίποτα – πραγματικά δεν ξέρεις την έκβαση των πραγμάτων— αλλά και μόνο που προσκλήθηκα να μιλήσω σε μια τόσο διάσημη σκηνή, για μένα, ήταν μια τεράστια επιβεβαίωση.

Αποδέχτηκα την πρόσκληση και είχα λιγότερο από 3 μήνες για να προετοιμαστώ. Όπως συζητήθηκε με την ομάδα του TED σε ένα πρώτο τηλεφώνημα, η ομιλία μου θα αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο η φωτογραφία πληροφορεί τους τρόπους με τους οποίους βιώνουμε τον κόσμο. Αλλά παρόλο που ήξερα το γενικό ουσία της ομιλίας μου, το καταλαβαίνω έξω από το μυαλό μου και στο χαρτί ήταν πιο δύσκολο από όσο νόμιζα ότι θα ήταν.

Δεν περίμενα να μάθω τόσα πολλά από το επεξεργάζομαι, διαδικασία της συγγραφής και της παράδοσης της ομιλίας μου στο TED. Σκέφτηκα ότι ήταν κυρίως μια ευκαιρία να μεταφέρω την ιδέα μου εκεί έξω. Αποδείχθηκε ότι ήταν εξίσου μια ευκαιρία μάθησης για μένα, προσωπικά και επαγγελματικά. Είτε αναπτύσσετε τη δική σας ομιλία είτε απλώς είστε περίεργοι, εδώ είναι τα τρία μεγαλύτερα συμπεράσματά μου από την εμπειρία.

Γνωρίζω, όλες αυτές είναι οι δικές μου απόψεις και αυτή η ανάρτηση ιστολογίου δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις ή τις απόψεις του TED. 🙂

ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Μια ομιλία TED δεν είναι το μέρος για να πείτε ολόκληρη την ιστορία της ζωής σας. Μια ομιλία TED είναι μια Ιδέα που αξίζει να διαδοθεί. ΕΝΑΣ. ΙΔΕΑ. Πρέπει να καταλάβετε ποια είναι αυτή η ιδέα και να την εξαλείψετε Οτιδήποτε στην ομιλία που δεν αναφέρεται σε αυτό. Από όσα έμαθα σε όλη τη διαδικασία, μια ομιλία TED πρέπει να έχει α πεντακάθαρη κεντρική ιδέα για να προσγειωθεί πραγματικά στο κοινό.

Μου πήρε εβδομάδες για να καταλήξω στην κεντρική μου ιδέα. Έγραψα και έγραψα και έγραψε, ελπίζοντας ότι μια χωματερή του εγκεφάλου (δηλαδή να τα βγάλω όλα από το μυαλό μου και σε ένα Έγγραφο Google) θα με οδηγούσε τελικά σε μια οριστική ιδέα. Αυτή ήταν μια πρόκληση για μένα, όπως έπρεπε όσο πιο συγκεκριμένο γίνεταικαι οι σκέψεις μου έδειχναν Πολλά ιδέες γύρω από ένα γενικό θέμα. Στην αρχή, ήταν απλώς πολύ ευρείες. Χρειαζόμουν να περιορίσω την ομιλία μου έτσι ώστε να προσφέρω στην πραγματικότητα κάπως μια νέα προοπτική, όχι απλώς να επαναλαμβάνω μια χορωδία που ήδη υπήρχε. Δεν είναι αυτό το νόημα του TED!

Οι ομιλίες TED αυτές τις μέρες δεν είναι τόσο μακριές όσο ήταν παλιά. Είχα ένα το πολύ 12 λεπτά για να δουλέψετε, που είναι περίπου 1.500 λέξεις… όχι πολύ περισσότερο από αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε ακριβώς το μακρύτερη Η προσοχή εκτείνεται αυτές τις μέρες, ο στόχος μου ήταν να κόψω οτιδήποτε δεν ήταν απολύτως ουσιώδης. Και ακόμη και τότε, υπήρχε περίπου ένα λεπτό της ομιλίας μου που δεν μπήκε στην τελική επεξεργασία βίντεο. Ανέφερα ότι μια ομιλία TED πρέπει επίσης να απομνημονεύεται;, λέξη προς λέξη? 🤯 Ούτε τηλεπρομηθευτή ούτε τίποτα. Επομένως, καλύτερα να μετράτε κάθε λέξη.

Φτιαχνω, κανω σκόπιμος αποφάσεις για το τι λέτε και τι δεν λέτε. Μην είστε ασαφείς και μην γενικεύετε. Μιλήστε για την εμπειρία σας. Μιλήστε στην ουσία. Μιλήστε με την ιδέα σας – αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεστε στη σκηνή εξαρχής.

Φωτογραφία: Jasmina Tomic / TED

Η ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΚΗΝΗ

Αν και φαίνεται ότι έδωσα την ομιλία μου στο TED απρόσκοπτα, δεν το έκανα. Υπήρχαν πολλές γραμμές στις οποίες σκόνταψα και μερικά κομμάτια που έκανα ξανά.

Θυμάμαι ότι μπέρδεψα την πρώτη μου γραμμή επειδή μιλούσα πολύ γρήγορα. Ένιωσα τη ζέστη να ανεβαίνει στο στήθος μου καθώς το άγχος μου αυξανόταν. Στη συνέχεια πήρα μια βαθιά ανάσα, χαμογέλασα στο κοινό και ξεκίνησα από την αρχή. Έπρεπε να το αφήσω στην άκρη γνωρίζοντας ότι είχα χτίσει αυτή τη συζήτηση στο μυαλό μου για μήνες, πόσο σημαντικό ένιωθα ότι ήταν για μένα και την καριέρα μου, και πόσο καλά ήθελα να τα πάω. Τώρα ήταν ώρα προβολής και έπρεπε να προσπαθήσω για το καλύτερο.

Καθ ‚όλη τη διάρκεια των μηνών που προηγήθηκαν της ομιλίας, ακολούθησα τις συστάσεις του TED σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη συγγραφή και την εξάσκηση και δούλευα με έναν προπονητή ομιλίας. Η ομιλία μου απομνημονεύτηκε και ήξερα ακριβώς πότε να πατήσω το κουμπί για να αλλάξω τις διαφάνειές μου. Ο χρόνος και η ενεργοβόρα προετοιμασία για κάτι τέτοιο είναι στα αληθεια κλειδί και τίποτα δεν το αντικαθιστά; πραγματικά πρέπει προετοιμάζω για αυτό στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας, και δεν υπάρχει τρόπος γύρω από αυτό. Αλλά μόλις βρεθείτε σε αυτή τη σκηνή, πρέπει να αναπνεύσετε, να χαμογελάσετε και να διασκεδάσετε.

Κανένας από τους ομιλητές με τους οποίους μοιράστηκα τη σκηνή επέστρεψαν στο πράσινο δωμάτιο μετά την ομιλία τους και είπαν ότι το κάρφωσαν. Κανένας από εμάς ξεπεράσαμε τις συνομιλίες μας απρόσκοπτα χωρίς να χρειαστεί να επαναλάβουμε τουλάχιστον μία γραμμή. Ήμασταν όλα νευρικός, ακόμη και ο ομιλητής που είχε ήδη μιλήσει στη σκηνή του TED (δύο φορές!). Όλοι χρειαζόμασταν ενθάρρυνση (και κρασί. ή ίσως αυτό ήμουν μόνο εγώ.).

Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Μάλλον δεν θα είναι. Εάν χάσετε μια γραμμή ή ξεχάσετε κάτι, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Να είστε ευέλικτοι και προσωπικοί. Να θυμάστε ότι και το κοινό είναι ανθρώπινο.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ TED ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΑΝΟ)

Βρήκα ότι όλοι με τους οποίους αλληλεπιδρούσα στο TED ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικοί και εξυπηρετικοί. Είτε έχετε προσκληθεί να μιλήσετε, είτε σας έχει προτείνει κάποιος, είτε έχετε υποβάλει αίτηση και γίνατε δεκτοί σε εκδήλωση ή συνέδριο TED, θυμηθείτε ότι αυτοί θέλω να είστε εκεί και θέλουν να σας βοηθήσουν να πετύχετε. Μια ομιλία TED παραδίδεται σε ζωντανό κοινό, αλλά το μεγαλύτερο (αναμφισβήτητα πιο σημαντικό) κοινό είναι στο διαδίκτυο. Η ομιλία σας θα επεξεργαστεί επαγγελματικά για να σας κάνει να φαίνεστε και να ακούγεστε καλύτερα.

Είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζετε ότι το κοινό αποτελείται από ανθρώπους σαν εσάς. Δεν περίμενα ένα τόσο ενδιαφέρον και αφοσιωμένο κοινό και μου άρεσε να μιλώ με ανθρώπους μετά την ομιλία μου από κοντά και μετά μέσω email. Είναι πραγματικά περίεργοι για την ιδέα σας και θέλουν να ακούσουν τι έχετε να πείτε.

Η συνάντηση με τους άλλους ομιλητές στην εκδήλωση και η ανταλλαγή των εμπειριών μας ήταν επίσης σημαντική για μένα. Βρήκα τόσο ενθαρρυντικό να ακούω από τα άλλα άτομα που πέρασαν την ίδια διαδικασία που έκανα κι εγώ, και να τους παρακολουθώ να μεταδίδουν την ιδέα τους στη σκηνή. Οι συνομιλητές σας είναι συναρπαστικοί άνθρωποι που κάνουν σημαντική δουλειά σε αυτόν τον κόσμο. Γνωρίστε τους!

Συνολικά, το TED είναι μια κοινότηταένα του οποίου είστε τώρα μέρος.

Φωτογραφία: Jasmina Tomic / TED

Έμαθα τόσα πολλά περνώντας από τη διαδικασία της συγγραφής και της παράδοσης της πρώτης μου ομιλίας TED. Ήταν εβδομάδες γραφής, σκέψης, εστίασης, ανατροφοδότησης, άγχους και ενθουσιασμού. Και αν δοθεί η ευκαιρία να το ξανακάνω, Θα ήθελα απολύτως!

Έχω λάβει σχόλια ότι δείχνω τόσο άνετα στη σκηνή και το εκτιμώ πολύ! Στην πραγματικότητα, όταν ήρθε η ώρα να εκφωνήσω την ομιλία μου, εγώ ήταν άνετα… αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήμουν τρομερά νευρικός. Του σειρά μαθημάτων Ήμουν αγχωμένος- ποιος δεν θα ήταν;!

Βγήκα από τη σκηνή νιώθοντας την καρδιά μου να χτυπά γρήγορα και δυνατά και ήμουν γεμάτος αδρεναλίνη για μέρες μετά. Ήταν μια μεγάλη στιγμή στην καριέρα και τη ζωή μου και είναι κάτι για το οποίο είμαι περήφανος. Ποιος ξέρει αν όλοι θα συμφωνήσουν με την ομιλία μου, ή θα τη θεωρήσουν εντυπωσιακή ή συγκινητική ή εντελώς προσχηματική. Τίποτα από αυτά δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ελπίζω απλώς να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν τι σημαίνει να είσαι σκόπιμος. Αυτός είναι ένας μεγάλος λόγος που είμαι εδώ.


Η ομιλία μου στο TED, Η φωτογράφηση μιας στιγμής σας κλέβει την εμπειρία;, παραδόθηκε στο TEDSalon: Crossover, σε συνεργασία με την Brightline στο TED World Theatre, στις 14 Νοεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο site του TED εδώ.