Βαθιές σκέψεις από το 2019

Βαθιές σκέψεις από το 2019

Januar 10, 2020 0 Von admin

Το 2019 έκανα… πολύ λιγότερα. 😂 Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, δεδομένης της Πρωτοχρονιάς και του πόσο μας ενθαρρύνουν να κάνουμε περισσότερονα είναι καλύτερα, βελτιώσει, χτίζω. Ήξερα ότι κάτι δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που πήγαιναν τα πράγματα για μένα πριν από ένα χρόνο. Ήμουν εξαιρετικά ανήσυχος, κατάθλιψη και καμένος. Μου πήρε λίγο χρόνο για να ανακάμψω (όπως ένας ολόκληρος χρόνος και συνεχίζω) και τώρα νιώθω ότι πιο υγιής έχω ποτέ (ελπίζω σε μια ανοδική τάση!). Οι τελευταίοι 12 μήνες έφεραν μαζί τους μερικές από τις πιο βαθιές στιγμές θεραπείας, σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις και συναρπαστικές ευκαιρίες εργασίας που μου έχουν παρουσιαστεί ποτέ.

Έχω ενοποιήσει τις εκδόσεις μου από το 2019 σε πέντε βασικά σημεία που δείχνουν από πού έρχομαι φέτος.

1. ΑΠΑΡΑ, ΑΠΑΡΑ, ΑΠΑΡΑ

Τον τελευταίο καιρό, νιώθω ότι ο κόσμος τελειώνει μερικές φορές την εβδομάδα. 🙃 Φυσικές καταστροφές, πόλεμος, κλιματική αλλαγή, φτώχεια, αδικία… βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με νέες κρίσεις, νέες πληροφορίες, ακόμη και νέες πιέσεις σχετικά με τους τρόπους που υποτίθεται ότι υπάρχουμε σε αυτόν τον κόσμο. Ένας κόσμος που αλλάζει απαιτεί να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας. Δεν αξίζει να προσπαθείς να κουβαλάς αυτό που δεν μπορείς να ελέγξεις.

Έχω τόσους πολλούς στόχους, τόσες πολλές ιδέες, τόσο μεγάλο αντίκτυπο που θα ήθελα να κάνω, τόσους πολλούς ανθρώπους με τους οποίους θα ήθελα να μιλήσω, τόσα πολλά πράγματα που θα ήθελα να μάθω. Αλλά έχω είχε να εξασκηθώ στο να πηγαίνω εύκολα με τον εαυτό μου, διαφορετικά ξέρω ότι θα καώ, είτε από πάρα πολλές πληροφορίες, είτε να ασκήσω υπερβολική πίεση στον εαυτό μου για να τα κάνω όλα. Το να είσαι ευγενικός δεν σημαίνει να απεμπλακείς με τον κόσμο. Σημαίνει ότι έχετε επίγνωση του τι ασχολείστε και πώς το κάνετε. Σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τι μπορείς με τι έχετεκαι να προσπαθήσετε για το καλύτερο.

2. ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΞΕΤΕ

Ένα μάθημα που μαθαίνω ξανά και ξανά είναι αυτό όλοι έχουν κάτι να σου διδάξουν. Ποτέ μην υποθέσετε ότι γνωρίζετε την ιστορία κάποιου ή τι θα σημαίνουν για εσάς.

Πήγα ραντεβού τον Μάρτιο με έναν άντρα για τον οποίο δεν ήμουν σίγουρος. Μιλήσαμε σε ένα καφενείο για περίπου μία ώρα, κυρίως για τη ζωή μας, το υπόβαθρό μας και τι μας ενδιαφέρει. Εργάστηκε στη μουσική. Επιφανειακά, δεν φαινόταν να έχουμε πολλά κοινά. Δεν ήμουν σίγουρος αν επρόκειτο να τον αγαπήσει ή όχι, αλλά κάτι γι‘ αυτόν ήταν ενδιαφέρον. Έφυγα για μια δουλειά στη Νέα Ζηλανδία την επόμενη μέρα και έφυγα για τρεις εβδομάδες. Όσο έλειπα, έμενε σε επαφή, στέλνοντάς μου μηνύματα κάθε μέρα. Με ρώτησε σε δεύτερο ραντεβού και μετά σε τρίτο.

Σεβάστηκε τα όριά μου, άκουσε τις ανάγκες μου, μου υπενθύμισε να βάλω τα πράγματα στη θέση τους και με έκανε να γελάσω. Έχουν περάσει 9 μήνες. Ποτέ δεν είχα μια ρομαντική σχέση τόσο ικανοποιητική.

Ένα άλλο μεγάλο πράγμα που συνέβη φέτος είναι ότι τελικά προσέλαβα έναν βοηθό – κάτι που ήθελα να κάνω (και να το αναβάλλω) εδώ και χρόνια. 😅 Πάντα άκουγα άλλους επιχειρηματίες να λένε ότι η πρόσληψη και η ανάθεση είναι το ζητούμενο καλύτερος πράγμα μπορείτε να κάνετε για την επιχείρησή σας… και τους πίστεψα, αλλά κάτι με κρατούσε πάντα πίσω. Φοβόμουν τόσο πολύ να εγκαταλείψω τον έλεγχο. Δεν ήθελα να μπω στην ταλαιπωρία να πρέπει να διδάξω σε κάποιον όλα τα πράγματα που μπορούσα να κάνω μόνος μου. Καθώς το σκεφτόμουν αυτό, Η τώρα βοηθός μου μπήκε στο DM μου και μου είπε τι μπορούσε να κάνει για μένα. Αποφάσισα να την προσλάβω.

Μαθαίνω πώς να αναθέτω αποτελεσματικά, να επικοινωνώ καλά και να είμαι καλό αφεντικό, γιατί ξέρω ότι θα πρέπει να συνεχίσω να χτίζω μια ομάδα για να εκπληρώσω τους στόχους μου. Και πάνω από όλα, το μαθαίνω αξίζει πάντα να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε και να λαμβάνετε βοήθεια όταν σας προσφέρεται.

3. ΠΑΡΕ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΦΗΣΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

Υπάρχουν μόνο τόσοι πολλοί προπονητές ζωής, ασκήσεις προσωπικής ανάπτυξης και ολιστικοί λογαριασμοί θεραπείας στους οποίους μπορώ να δώσω προσοχή πριν αρχίσω να αισθάνομαι συγκλονισμένος. Υπάρχουν τόσες πολλές αντικρουόμενες ιδέες και μηνύματα που θα μπορούσε δουλέψτε για εμάς. Το κλειδί όμως; Υπολογίζοντας τι λειτουργεί για εσάς μεμονωμένακαι αφήνοντας τα υπόλοιπα. Αυτό που λειτουργεί για τους φίλους ή τους αγαπημένους σας στο διαδίκτυο μπορεί να μην ταιριάζει στις ανάγκες ή την κατάστασή σας και αυτό είναι απολύτως εντάξει! Και ομοίως–– δεν έχουν καμία υποχρέωση να μοιραστούν κάτι που ισχύει για όλους. 😉

Μπορεί να διαβάσετε αυτήν ακριβώς την ανάρτηση ιστολογίου και να διαπιστώσετε ότι κανένα από αυτά δεν ταιριάζει απόλυτα με εσάς, και αυτό είναι μια χαρά. Ανατρέχοντας στα γραπτά μου πριν από χρόνια, είναι τόσο ενδιαφέρον για μένα να βλέπω πόσο σταθερά πίστευα σε πράγματα και μίλησα μαζί τους. Όσο περισσότερο υπάρχω εδώ σε αυτόν τον μικρό πλανήτη, και όσο περισσότερα βιώνω, βλέπω ότι ξέρω πιο λιγο και πιο λιγο κάθε μέρα. Η μάθηση είναι δια βίου! Δεν θα σταματήσει ποτέ. Πάρτε αυτό που σας ταιριάζει και αφήστε τα υπόλοιπα.

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, γιατί ναι, εγώ είμαι σε ένα πρόγραμμα 12 βημάτων. 😂

4. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΡΑΒΟΛΗ

Το 2019, είδα μεγάλη ευθραυστότητα, τόσο από τον εαυτό μου όσο και από τους άλλους. Διαπίστωσα ότι πολύ συχνά, η παρόρμησή μου ήταν να είμαι σε κατάσταση… λοιπόν, να νιώθω προσβεβλημένος! 😬 Προσβλήθηκα από τις πράξεις και τις απόψεις άλλων ανθρώπων, με το πώς μου μιλούσαν οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο και με τα πράγματα που έβλεπα να κάνουν και να λένε άλλοι. Πως τολμώ κάνουν/λένε αυτό το πράγμα;!

Παρακαλώ αντέξου μαζί μου σε αυτό! Ξέρω ότι η προσβολή σε κάτι είναι α φυσικός αντίδραση στις βασικές μας πεποιθήσεις–– είναι λογικό. Φυσικάεμείς πρέπει να προσβληθεί από πράγματα που δεν είναι σωστά ή που είναι αντιφατικά με αυτό που καταλαβαίνουμε ότι είναι καλό στον κόσμο. Αλλά όταν ενεργούμε από αυτή την κατάσταση της προσβολής, νομίζω εμείς είναι αυτοί που χάνουν. Αυτά για τα οποία παλεύουμε χάνω!

Αυτή η κατάσταση λειτουργεί ως σύννεφο μπροστά σας, μια ομίχλη που σας εμποδίζει να ακούσετε πραγματικά, να σκεφτείτε κριτικά ή να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση.

Ένας άλλος τρόπος για να το πλαισιώσετε αυτό είναι να σταματήσετε να παίρνετε Οτιδήποτε προσωπικά. Βγάλε τον εγωισμό σου. Φύγε από τη μέση. Όταν παρατηρώ ότι με προσβάλλει κάτι ή ότι μου επιτίθεται προσωπικά, κάνω μια παύση και κάνω πίσω. Προσπαθώ να πω στον εαυτό μου, «χμμ, αυτό είναι ενδιαφέρον!» – δηλαδή, είναι ενδιαφέρον που αυτό με πυροδότησε κατά κάποιο τρόπο. Πριν προχωρήσω με ό,τι και αν είναι το θέμα, σκάβω πρώτα σε αυτό. Συχνά πρέπει να βάζετε τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν (τα μεγαλύτερα ζητήματα) πάνω από τον εαυτό σας, το εγώ σας και την προσωπική σας ιστορία.

5. ΠΡΑΚΤΟΥΜΕ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΟΥ

Συνήθως παίρνω DM από ανθρώπους που ζητούν να διαλέξουν το μυαλό μου για καφέ. Συχνά, αυτή είναι η απάντησή μου:

«Θα ήθελα, αλλά δυστυχώς, δεν μπορώ!»

Το «δεν μπορώ», από μόνο του, είναι μια πλήρης πρόταση! Και το χρησιμοποιώ συνέχεια, γιατί είναι αλήθεια. Εγώ κλίση πήγαινε στον καφέ και καθοδήγησε όλους όσους χρειάζονται κάποια καθοδήγηση, σκέφτηκα ότι θα ήθελα να μπορούσα! Δεν είναι ρεαλιστικό και δεν θα με έβαζε να κάνω την καλύτερη δουλειά μου στον κόσμο. Έχω ξεκάθαρα όρια για τα πράγματα που κάνουν και δεν λειτουργούν για μένα–– ξεκάθαρα πράγματα ΝΑΙ και ξεκάθαρα ΟΧΙ πράγματα.

Πρέπει να σας πω ότι πριν από μερικά χρόνια, θα ήμουν εντελώς άβολα με όλα αυτά. Ήταν πραγματικά δύσκολο για μένα να πω όχι στους ανθρώπους. Ήθελα να τους αρέσω! Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν (βλ. σημείο 4)! Τελικά έπρεπε να ανησυχώ μόνο για τον εαυτό μου. Έπρεπε να σταματήσω να φτιάχνω ιστορίες για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα. Τα περισσότερα πράγματα που κάνουν και λένε οι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με εσάς.

Και, τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι σέβονται πραγματικά αυτούς που είναι ειλικρινείς στο να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τον εαυτό τους και τη ζωή τους.

Έτσι είναι το 2019 για μένα. Καθώς το έγραφα αυτό, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον ότι τα βασικά μου συμπεράσματα δεν είχαν καμία σχέση με τα επιτεύγματά μου όπως το μίνι σειρά που φιλοξενώ για REIή δίνοντας το πρώτο μου Ομιλία TEDή φωτογραφίζοντας καμπουροφάλαινες υποβρύχιος. Για μένα, έτσι μοιάζει η πρόοδος.

Σας εύχομαι ειρήνη και χαρά το 2020!


Αν είστε περίεργοι, εδώ είναι οι σκέψεις μου από τα τελευταία χρόνια: 2018, 2017, 2016 και 2015.