Ανάρρωση από την εξουθένωση και πώς η ξεκούραση βελτίωσε την επιχείρησή μου

Ανάρρωση από την εξουθένωση και πώς η ξεκούραση βελτίωσε την επιχείρησή μου

Dezember 4, 2019 0 Von admin

Αν και ήξερα ότι το ήθελα, δεν ένιωθα έτοιμος να γράψω αυτήν την ανάρτηση εδώ και καιρό.

Το υπαινίχθηκα σε αυτό στην τελική ανάρτησή μου στο ιστολόγιο του 2018. Πριν από ένα χρόνο περνούσα δύσκολα. Εκτός από το χάος στην προσωπική μου ζωή και το αδιάκοπο πρόγραμμα ταξιδιών, αντιμετώπιζα κατάθλιψη και άγχος που γινόταν ανεξέλεγκτα. Αντιμετώπιζα άγχος και κατάθλιψη για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, αλλά αυτή τη φορά ήταν ένα μεγάλο σημάδι ότι κάτι ήταν δεν εργαζόμενος. Είχα δει τόσα πολλά απίστευτα πράγματα όλη τη χρονιά, δούλεψα σκληρά για την τέχνη μου και έχτισα πολύτιμες επιχειρηματικές σχέσεις. Αλλά ανατρέχοντας σε αυτό, πολλά από τα συναρπαστικά πράγματα που έκανα το 2018 ήταν σε βάρος της σωματικής και ψυχικής μου ευεξίας. Η κατάθλιψή μου με δυσκόλεψε ακόμη και να σηκωθώ από το κρεβάτι και το άγχος μου εκδηλώθηκε ως συνεχής, άβολη πίεση στο στήθος. Τίποτα δεν ήταν εύκολο, ούτε καν απλές εργασίες.

Ξεκίνησα το 2019 με ένα νέο σχέδιο. Περιελάμβανε να κάνω λιγότερα, να είμαι εξαιρετικά σκόπιμος με τις προτεραιότητές μου και να κοιτάζω προσεκτικά πώς περνούσα τον χρόνο μου.

Πριν προλάβω να κάνω ένα βήμα πίσω, έπρεπε να εξετάσω έναν σημαντικό παράγοντα: τα χρήματα. Πόσο θα μπορούσα πραγματικά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ δυνατοτητα να πατήσει παύση, αν αυτό έπρεπε να συμβεί; Μπορεί να είναι δύσκολο να βλέπεις τα οικονομικά σου σε μια κανονική κατάσταση και ήμουν πολύ καταθλιπτικός, οπότε αυτό δεν ήταν ακριβώς στη λίστα μου με τις σούπερ διασκεδαστικές δραστηριότητες! Έκανα συμφωνία με τον εαυτό μου αυτό αν Αυτή η χρονική περίοδος σήμαινε ότι έπρεπε να βρω μια εργασία μερικής απασχόλησης για να συμπληρώσω το εισόδημά μου, θα το έκανα. Έπρεπε να ξεπεράσω το δικό μου εγώ και τις ιστορίες που έλεγα στον εαυτό μου ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία. Κάνοντας αυτό που πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας δεν είναι αποτυχία, είναι το αντίθετο από αυτό.

Πριν συνεχίσουμε, θα ήθελα να το αναγνωρίσω Το να μπορείς να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δώσεις προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία είναι προνόμιο. Ορισμένες από τις υπηρεσίες που έχω στη διάθεσή μου δεν είναι διαθέσιμες σε άλλους λόγω ενός ευρέος φάσματος εμποδίων: χρήματα, χρόνος και τοποθεσία, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Αυτή η ανάρτηση ιστολογίου δεν προορίζεται να είναι προδιαγραφική ή να ακούγεται κάτι παρόμοιο «Αν μπορώ να το κάνω, μπορείτε και εσείς!„. Ο καθένας έχει μια μοναδική κατάσταση και σας ενθαρρύνω να αναζητήσετε την κατάλληλη βοήθεια για εσάς προσωπικά.

Για μένα, αυτή η χρονική περίοδος ήταν ένα σαφές τελεσίγραφο όπου έπρεπε να διαχωρίσω αυτό που λειτουργούσε από αυτό που δεν λειτουργούσε. Ήξερα ότι είχα μια μεγάλη τρύπα να σκάψω και το πρώτο μου βήμα ήταν να πατήσω την παύση. Έβαλα να γίνομαι καλύτερος στο #1 στη λίστα υποχρεώσεων μου και κοίταξα τις επιλογές μου για επαγγελματική βοήθεια.

Ξεκίνησα εβδομαδιαία θεραπεία, θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος και συντροφιά με τη μορφή ενός συνεχούς προγράμματος. Δεν μιλάμε μόνο για αφρόλουτρα και μάσκες προσώπου (χωρίς μίσος για αυτά τα πράγματα), αλλά επαγγελματική, συνταγματική, εβδομαδιαία και καθημερινά υποστήριξη που μερικές φορές ήταν δαπανηρή και συχνά άβολος. Δεν μπορώ να υπερεκτιμήσω πόσο ευγνώμων είμαι για όλα αυτά τα πράγματα.

Μερικές φορές έφευγα από τη θεραπεία έκπληκτος με το πώς εντελώς σωματικά εξαντλημένος ένιωσα από αυτό. Γύριζα σπίτι και κοιμόμουν για μερικές ώρες, αντιμετωπίζοντας αισθήματα ενοχής και ντροπής, κατηγορώντας τον εαυτό μου ότι ξεκουράζομαι αντί να δουλεύω. Ένιωθα ότι πάντα έπρεπε να κάνω κάτι „παραγωγικός“, και έπρεπε να επικεντρωθώ στην επανασύνδεση του εγκεφάλου μου για να απορροφήσω πραγματικά ότι η αξία μου δεν προέρχεται από τη δουλειά μου ή από αυτό που «κάνω». Με τον καιρό άρχισα να νιώθω καλύτερα. Η ομίχλη σηκώθηκε και σιγά σιγά επέστρεψα στη δουλειά. Άρχισα να σκέφτομαι πώς ήθελα να δομήσω τη ζωή μου προχωρώντας.

Άρχισα να δίνω ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που με έκανε να αγχώνομαι αισθητά. Ένα από τα μεγαλύτερα ερεθίσματα μου ήταν να ξοδεύω πολύ χρόνο στα social media. Παρατήρησα ότι συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους, βίωσα ζήλια και παρατηρούσα μια παρόρμηση να είμαι μαχητικός εξαιτίας της. Όταν το άγχος μου επικρατούσε, γινόμουν αποφεύγοντας πράγματα όπως φίλους, οικογένεια, επιχειρήσεις και οικονομικά. Εξαιτίας αυτού, επιλέγω να περιορίσω τον χρόνο μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εξασκώ την προσοχή καθημερινά για να διατηρήσω μια υγιή σχέση με τον χρόνο μου στο διαδίκτυο.

Έγραφα ξανά, αλλά όχι για κοινό. Έγραψα πώς ήθελα να είναι η ζωή μου στο μέλλον και προσπάθησα να γίνω συγκεκριμένα: 5 χρόνια, 3 χρόνια, 1 έτος–– πώς έμοιαζαν αυτά; Ρώτησα τον εαυτό μου τι με ενθάρρυνε και ποια πράγματα στην επιχείρησή μου με ξεφούσκωσαν ή με εξάντλησαν. Κοίταξα τι είδους ζωή ήθελα έξω από την επιχείρησή μου και τι θα σήμαινε η δημιουργία. Παρατήρησα τις σχέσεις μου και τα όριά μου μέσα σε αυτές.

Με την πάροδο του χρόνου, τα έβαλα όλα αυτά στην πράξη και αναδιάρθρωσα τη ζωή μου με τρόπο που με κάνει να νιώθω υποστήριξη και δύναμη, και δεν απολογούμαι να κάνω αλλαγές όπως είναι απαραίτητες.

Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο στις επιλογές μου φέτος είναι το πόσο βελτιώθηκε η επιχείρησή μου ως αποτέλεσμα. Δεν μιλώ μόνο για το εισόδημά μου εδώ, αν και αυτό αυξήθηκε επίσης. Καθώς κατάλαβα τι κάνω και τι δεν κάνω, τι μπορώ και τι δεν μπορώ να συμμετέχω, η ποιότητα των έργων και των πελατών μου βελτιώθηκε. Ένιωσα πιο ολοκληρωμένος από τη δουλειά που αναλάμβανα. Απέκτησα αυτοπεποίθηση και πρωτοβουλία.

Όταν έφτιαξα χώρο πρώτα για ξεκούραση και την ψυχική μου υγεία, διαπίστωσα ότι μπόρεσα να ξεκαθαρίσω την κατεύθυνση που ήθελα για τον εαυτό μου και την επιχείρησή μου. Λόγω αυτής της σαφήνειας, είδα αμέσως τα έργα που ήταν κατάλληλα για μένα και είπα όχι στους άλλους χωρίς να αγχώνομαι γι‘ αυτό. Στη συνέχεια, μπόρεσα να αναθέσω και να αναθέσω εργασίες σε άτομα που μπορούν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα και γρηγορότερα από εμένα, ενώ εστιάζω την προσοχή μου εκεί που είναι καλύτερο για την επιχείρηση και την ευημερία μου.

Η φροντίδα του εαυτού σας είναι επιβεβλημένη. Εσείς δεν μπορώ κάνε τα πάντα και δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου. Τίποτα δεν αντικαθιστά τον ύπνο. Το σώμα σου έχει όρια.

Λόγω της απόφασής μου να σταματήσω και να βάλω ξανά προτεραιότητες, μπόρεσα να παράγω καλύτερο έργο. Μπόρεσα να είμαι περισσότερο παρόν με τους πελάτες και τους συνεργάτες μου. Το διανοητικό μου παιχνίδι έγινε πιο δυνατό, και πιστέψτε με, εσείς έχω να έχεις ένα δυνατό ψυχικό παιχνίδι αν έχεις κάποιου είδους διαδικτυακή παρουσία. Και τελικά, Μπόρεσα να επιδιώξω και να προσελκύω καλύτερες, μεγαλύτερες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, έδωσα μια ομιλία στο TED φέτος στο TED HQ… υπάρχει απολύτως με τιποτα αυτό θα είχε συμβεί αν δεν είχα επιβραδύνει για να ξαναεστιάσω.

Δεν πρόκειται για μια ιστορία ενός μεγάλου τραυματικού γεγονότος ή της ζωής μου που καταρρέει. Αυτό που έζησα είναι κάτι που πιστεύω ότι είναι πολύ συνηθισμένο. Ήμουν σε ένα τρένο που κατευθυνόταν κατευθείαν στην εξουθένωση και είμαι τυχερός που βρήκα τη βοήθεια που χρειαζόμουν. Όπου είχα φόβο, τώρα έχω γαλήνη. Δεν είναι τέλειο, είναι μια διαδικασία.

Όπου κι αν βρίσκεστε στη ζωή και την καριέρα σας, σας ενθαρρύνω να ελέγχετε πώς νιώθετε και να το κάνετε τακτικά. Εάν πηγαίνετε πολύ σκληρά και πολύ γρήγορα, το σώμα σας κυριολεκτικά θα σας σταματήσει τελικά και θα σας αναγκάσει να επιβραδύνετε.

Όταν δούλευα ως οδηγός περιπέτειας, έπρεπε να περάσω από εκπαιδευτικά εγχειρίδια για κάθε οργανισμό στον οποίο εργαζόμουν. Υπάρχει μια σειρά από ένα από αυτά τα εγχειρίδια που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μεταξύ των logistics, των διαδικασιών και των κατευθύνσεων, η σελίδα διάβαζε: Εάν το σχέδιο είναι χάλια, αλλάξτε το σχέδιο. Προσπαθώ να εφαρμόσω την ίδια καθοδήγηση στη ζωή μου. Εάν κάτι δεν λειτουργεί, αλλάξτε το. Να προσέχεις τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει αντικατάσταση.


Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους Nicki Whittum, Joe Henderson και Rachel Jones Ross.